Ha a hegy mesélni tudna

“Egyszer volt, hol nem volt, a hegy látta meg, nem a hold, …" 

Igaz történet a hegy lábánál

Ma erről a képről mesélünk. Egy távoli vidékről, ahol a hegyek az égig nőnek, az ég lába pedig a földet tapossa, néha a talpát a Satluj folyóba belemossa, amely átszalad Kinnaur megyében, az Észak-Indiai Himachal Pradesben. A terület északi része Tibettel határos, így nem csoda, ha a tibetieknek a 10. században megtetszett a vadregényes táj és meghódítására indultak.

 

A könnyebben megközelíthető, szelídebb déli területeit rádzsák lakták korábban, kellemes klímáját ma is élvezi a gyér lakosság. Legmélyebb pontja a Sutley Völgye, melyet maga a folyó vágott bele a hegyek kemény hátába. A rövid nyár monszunesőkkel áztatott, innen ered a folyó gazdag vízhozama. Kinnaur felső területei egészen a Himalája magaslataiba nyúlnak. Egy 2016-os tanulmány szerint az itteni levegő India legtisztább levegője, és amint látni fogjátok, a célunk, hogy az is maraddjon. 

 

A Sutley folyó vizét az idei évtől a helyi közösség szélesebb körben élvezheti, mert többek között a mi segítségünkkel egy olyan vízerőmű létesítése folyik, mely megújuló, vagyis tiszta vízenergiával látja el a falut, a farmereket és az alacsonyabb területek öntözését is biztosítja. A vízerőművel kiváltható az addigi fosszilis alapanyagok elégetésével működő energiatermelő rendszer, segíti sokak munkához jutását, támogatja a megzőgazdaságot, hiszen a projekt keretein belül öntözőcsatornák juttatják el a vizet a távolabbi termőterületekre.  További részletekhez kattints ide ->>


Fotók: Adobe Stock, India, Kinnaur Himachal Pradesch

Galéria: