PRAKTIKÁK - 5+1 tipp gyermeked egészséges étrendjéhez

Gyermekünk fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy egészségesen táplálkozzon. Ehhez adunk most tippeket.

Szülőként biztosan mindannyian tapasztaltuk már, hogy gyermekeink nem feltétlenül úgy étkeznek, ahogy mi azt elterveztük. Van, amelyik gyerek nyitottabb az egyes ételekre, más gyerekek csak szűk választékból szeretnek csipegetni. Mégis mi az, aminek mindenképpen szerepelnie kellene gyerekeink menüjében, mi az, amire érdemes jobban odafigyelni?

1. Egészséges alapanyagok

Amennyire lehetséges, mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg kevésbé feldolgozott élelmiszerekből állítsuk össze a gyerekek menüjét. Ez valóban azt jelenti, hogy nekünk kell otthon főznünk, de megéri a fáradságot, hiszen így pontosan tudjuk majd, hogy az általunk készített ételekben pl. mennyi cukor vagy épp só van, és minimalizálni tudjuk az adalékanyagok mennyiségét is. Annak érdekében, hogy ne töltsünk naponta órákat a konyhában, keressünk egyszerű, gyorsan elkészíthető recepteket, és használjuk a mélyhűtőt kész ételek fagyasztására, hogy gyorsan kéznél legyen mindig valami egészséges megoldás.

2. Sok zöldség és gyümölcs

Az, hogy a gyermekünk nem rágcsál kicsattanó örömmel nyers sárgarépát vagy uborkát, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szereti a zöldségeket. Alapvető feladat, hogy mindig legyen otthon többféle zöldség, hogy mi magunk járjunk elöl a jó példával és együnk zöldségeket. Emellett, ha van olyan zöldség, amit szívesen fogyaszt, akkor azt kínáljuk gyakran. Főzzünk főzelékeket, sokzöldséges leveseket, akár hagyományosakat, akár egy kicsit megcsavarva, rakott zöldségeket, a paradicsomos tésztaszószokba, pl. bolognai raguba vagy a lasagne ragujába tegyünk bátran apróra vágott, reszelt zöldségeket, készítsünk zöldséges pitéket, lepényeket, de akár édes süteményeket is.

A fenteik igazak a gyümölcsökre is, kínáljuk naponta gyermekünket gyümölcsökkel, tegyünk az uzsonnásdobozába is mindig gyümölcsöt, és ha tehetjük, gyümölcsös süteményeket készítsünk.

3. Egészséges édességek, nassolnivalók

Az édes és sós süteményeknél is akkor járunk a legjobban, ha magunk készítjük ezeket. Használjunk minél kevesebb cukrot, a liszt legyen legalább részben teljes kiőrlésű, készítsünk túrós, gyümölcsös változatokat.

4. Legyen változatos az étrend!

Annak érdekében, hogy gyermekünk szervezete minél egészségesebb legyen, és, hogy étrendje minél inkább támogassa a fejlődését, elengedhetetlen, hogy minden szükséges tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájusson. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha gyermekünk étrendje változatos. Próbáljunk ki új recepteket, vonjuk be a gyerekeket a menü-összeállításba, vásárlásba, főzésbe, ne engedjük, hogy a pillanatnyi hangulatuknak, esetleg a családi játszmáknak köszönhetően leragadjanak egy-kétféle ételnél. Ha gyermekünk nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, akkor fáradékonyabb lesz, kevésbé tud majd koncentrálni, és akár a fejlődésben is elmaradhat kortársaitól.

5. Rendszeresség

Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünknek meglegyen a napi étkezési rutinja. Ha mindig csak bekap valamit, a hűtőből vagy a spájzból, ha sosincs érkezése, étvágya rendesen leülni velünk étkezni, akkor ezek a rossz szokások tartóssá válhatnak, amelyektől később már sokkal nehezebb lesz megszabadulnia.

+1. Megfelelő folyadékfogyasztás

Az egészséges táplálkozásnak az ételek mellett fontos pillére a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás is. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk napi min. 1,5-2 l folyadékot igyon, elsősorban vizet, és csak alkalmanként gyümölcsleveket, üdítőitalokat.