PRAKTIKÁK - Így készüljünk szülőként az őszre!

Lassan ismét véget ér a nyár és bizonyára sok gyerek számára okoz nehézséget a több mint kéthónapos vakáció után visszarázódni az iskolapadba. Ez persze, nem csupán a tanulók számára okozhat fejtörést, hiszen szülőként is fel kell venni a ritmust az iskolai rendszer ütemével. Cikkünkben összeszedtünk néhány kérdést, amiket érdemes átgondolnunk még iskolakezdés előtt ahhoz, hogy teljes felszereltséggel induljon a szeptember:

  1. Tanszerek: tényleg szüksége van rá?

A tanszerek kérdése mindig dilemmát okoz, főleg, ha hirtelen beesünk a papír-írószer boltba, ahol végtelen a kínálat. Az előzetes igényfelméréssel időt spórolhatunk, és csökkenthetjük költségeinket, tehát ajánlott bevonni gyerekünket és vele közösen átgondolni, mire van valójában szüksége. Számoljuk össze a tavalyról maradt füzeteket, ceruzákat, miből mennyi fogyott és idén mennyire lesz szükség. Ha az órarendben változás történik és új tantárgy vagy terület vár rá, azt is érdemes átgondolnunk, hogy milyen új típusú felszerelésre lesz szükség és minderről egy alapos bevásárlólistát készíteni. Fontos hangsúlyozni, hogy semmiképp se hagyjuk ki ebből gyerekünket, és élvezzük ki, amíg még egész nap együtt tölthetjük a közös időt!

  1. Milyen költségekkel számoljunk?

Tandíj, iskolai étkeztetés, tankönyvek, esetleg zsebpénz? Egy költségvetési tervezet jelentős mértékben segítheti a felkészülést az őszi kezdésre.

  1. Mik a fontos határidők?

Túl van a gyerek az iskolakezdés első napján? Vegyük elő a naptárat és lapozzunk el közösen egészen januárig! Ahol témazáró, szülői értekezlet, tanítási szünet vagy iskolai fellépés van, jelöljük! Így nem kell tartanunk attól, hogy lemaradunk bármiről, valamint ez jó alkalom a „belső határidők” összeállítására is. Láthatjuk belőle, hogy mikor kellene elkezdeni készülni a témazáróra, vagy gyakorolni a félév végi fellépésre.

  1. Szereti még a citromsárgát?

Szeptember egyben egy új évszak kezdete is, így a gyerek ruhatárát is fontos átvizsgálnunk, vajon kinőtte-e a tavaly őszi cipőjét, jó állapotban van-e az esőkabátja, esetleg megváltozott az ízlése? A vásárlást próbáljuk ne az iskolakezdés előtti utolsó napra hagyni, hogy legyen mindenre időnk, akár a két butik közt egy közös fagyizást is beiktathatunk, így ez egy tartalmas, közös program lehet.

  1. Mikor is kel a gyerek?

A vakáció alatt csemeténk elszokhatott a korán felkeléstől és lefekvéstől is. Az utolsó két hétre vegyük elő az ébresztőórát, hogy beálljon szeptemberre a gyerek bioritmusa!

  1. Hogy is volt az a vers?

Két hónap után megesik, hogy néhány tananyag felelevenítésre szorul. Egy-két órára üljünk le gyerekünkkel és vegyük át a tavalyi év fő tantárgyainak legfontosabb részeit!

  1. Hogyan tegyem kicsit lelkesebbé?

Nehéz a kötelezettségek világa, főleg egy gyerek számára, aki a játszóterek, vízi csúszdák és számháborúk világából kerül vissza a nagybetűs életbe. Előfordulhat, hogy kevésbé lelkesedik az iskola szabta kötelezettségekért. Szülőként igyekezzünk minden feladatot játékkal egybekötni, így nemcsak csemeténk arcára, hanem sajátunkra is mosolyt csalhatunk!