PRAKTIKÁK - Így legyen a szülőknek is élvezetes a szülinapi zsúr

Gyerekünk szülinapi buliját a sajátunknál is tökéletesebbnek akarjuk, emiatt hajlamosak vagyunk túlhajtani magunkat, időt és energiát nem sajnálva az előkészületekre. Azonban az idő – különösen a családdal töltött – érték, így fontos ügyesen racionalizálnunk az ünneplés előtti takarítási és főzési köröket. Íme néhány tipp, hogy ne kelljen a szülinap fontos pillanatait is házimunkával töltenünk.

Szülinapi menü racionálisan

A szülinapi menük összeállításánál könnyen túlzásokba esünk, és akár négyszer annyi mennyiségű ételt készíteni, mint amennyire bárkinek is szüksége lenne. A pazarlást elkerülve készítsünk listát és kalkuláljunk reálisan! Esetleg a vendégek bevonásával, közösen találjuk ki a menüt és egyeztessünk mindenkivel, ki mit hozna szívesen! Így elérhetjük, hogy valóban színes kínálat fogadja a társaságot: szendvicsek, saláták, sütik, édes és sós ropogtatnivalók stb.

Egyszerű ételek minden mennyiségben

A nyár utolsó nagy kánikula-hullámában nem kellemes egy teljes napon keresztül a tűzhely mellett állni és bonyolult ételeket készíteni. A melegben törekedjünk egyszerű harapnivalók összeállításra, mint például salátafélékre, sütőben készülő egytálételekre vagy egyféle étel különböző töltelékekkel, köretekkel való kombinálására! A Mizse receptes könyve számos ilyen ötletet kínál, érdemes lapozgatni

Friss mindenkor

Érdemes olyan ételeket választanunk, amelyeket nem baj, ha nem frissen tálalunk. Így előző nap is el tudjuk készíteni őket, hogy másnapra már csak az utolsó simítások maradjanak.  

Zéró időtartamú dekorálás

Ahhoz, hogy elkerüljük a végtelen konfetti- és szerpentintengert és az összeragasztózott felületeket lakásunkban, használjunk „biodíszítést”: legyen a dekoráció maga a vendég! Egy kalózos vagy szuperhősös tematikus nap nagyot dobhat az esemény hangulatán anélkül, hogy dekorációs elemek készítésével – majd takarításával –töltenénk az egész hetet.

Takarítás

A bulit követő takarítást nem lehet megúszni, de némi odafigyeléssel és apró munkával jelentősen redukálhatjuk a vendégek hagyta rendetlenség eltüntetését. Elsőként helyezzünk el minden helyiségbe egy-egy szeméttárolót, hogy a vendégek kényelmesen elérjék bárhol a kukát, így alig kell majd a kanapén, az étkezőasztalon vagy a teraszon hagyott szemétdarabok összegyűjtésével bajlódnunk!. Akár az étkezőasztalra is tehetünk egy mutatós kis kosárkát, ahova az elhasznált szalvétákat dobhatják a meghívottak. Egy filc segítségével jelöljünk színekkel, állatfigurákkal vagy egyszerűen a vendégek nevével minden poharat! Emellett az érkező résztvevőknél első lépés legyen, hogy eléjük teszünk egy-egy vendégpapucsot! Ezzel elkerülhetjük, hogy a frissen felmosott padló már az első vendégtől összekoszolódjon.

Ami pedig a legfontosabb: Ne akarjunk mindent egyedül csinálni!  Vonjuk be a gyerekeket is a házimunkába, hiszen ezzel nem csak tanulhatnak, de az együtt töltött idő is növekszik. Sőt, ha mindezt játékosan tesszük, akár ők is szívesebben vállalják a segítséget a későbbiekben is, így több együtt töltött időnk marad.