PRAKTIKÁK - Így vond be játékosan a gyerekeket a házimunkába

Még több időt tölthetünk együtt gyermekeinkkel, ha a házi munka egyes szakaszaiba bevonjuk őket. Ezeken a területeken próbálkozhatunk először.

Kisgyermekekkel főzni sok odafigyelést igényel, de a büszkeség, ami a szemükben csillog, amikor az asztalra teszik az általuk készített ételt, minden fáradságért kárpótol. Most nem csak a konyhát, a lakás más területeit is végigpásztázzuk, hol és mit segíthetnek nekünk az apró kezek úgy, hogy a kicsik a munkába való bevonásukat ne éljék meg kötelezőnek, kelletlennek vagy netalán unalmasnak, inkább új, játékos kihívás legyen számukra.

Konyha

Gasztrooldal lévén természetesen a konyhával kezdjük a sort. A főzés tele van veszélyjel, érdemes előre elpakolni minden éles tárgyat a munkafelületről. Ami könnyen leborítható, itt főleg az üveg és porcelán tárgyakra gondolunk, azt lehetőleg a kezek ügyétől messzebb, a fal mellé toljuk, nehogy egy nagyobb mozdulattal a fölre kerüljenek, ahol szilánkosra törhetnek. Spóroljuk meg a dupla munkát magunknak! A forró tűzhely mellé ne állítsuk a kicsiket, inkább az előkészítésbe vonjuk be őket:

gyümölcs és zöldségmosás – itt a legjobbak az apró szemes gyümölcsök, mint a meggy és a cseresznye, vagy a sokleveles dolgok, mint például a saláta

borsó és babfejtés, meggy magozás

süti- és pizzatészta keverése, esetleg dagasztása, később kisebb adagokba való gyúrása, kiszaggatása

gyümölcs és zöldségsaláta keverése, az alapanyagok adagolása

formákba sütőpapír, muffinsütőbe sütőkapszli beigazítása

Mindeközben lehet számolni, szortírozni, csoportosítani, és a színekről, formákról, halmazállapotról elmélkedni. Amire biztosan számíthatunk, hogy sokkal hosszabb ideig tart majd az étel elkészítése, és többet kell takarítanunk a munka végén, de ez a kicsi plusz feladat is bőven megéri, sőt ebbe is bevonhatjuk őket, ameddig megsül a süti. Aztán jöhet a terítés és ebéd után az asztal leszedése, az edények mosogatóba vagy mosogatógépbe való bepakolása.

Szoba

A porszívózás a legnagyobb buli. A kisebb gyerekeket rá is ültethetjük az “ormányos” porszívóra. A kis sarkok tisztítása lehet az ő feladatuk.

A portörlés, vagy enyhe szappanos vízzel való törölgetés is lehet izgalmas. Szivaccsal pancsolni egy nagy tálban vagy vödörben oltári jó dolog.

Teregetni vagy a száraz ruhákat leszedni bárhol lehet, de a legmegfelelőbb helyszín erre egy napfényes szoba. A vizes ruhákat egyenként adogathatja a kicsi, közben prímán meg lehet beszélni, melyik darab kié, milyen színű és mintájú.

Gyerekszoba

Ha gyermek van a háznál, a pincétől a padlásig, minden tele lesz apró legodarabkákkal, játékalkatrészekkel. Legnagyobb koncentrációban ezeket a gyermekszobában találhatjuk meg, így a legtöbb pakolási feladat is ide koncentrálódik. Ez akármennyire is egyszerűbb és rövidebb gyerekek nélkül, mégis fontos rászánni az idegsejtjeinket az együttes rendrakásra. Ha nem kezdjük el időben a szoba apró tulajdonosainak a bevonását, később bottal üthetjük a nyomukat, amikor erre kerül a sor.

Fürdőszoba

A vegyszerek nem gyerekek kezébe valók, ezért a kádsúrolást, wc-pucolást gyermekmentes övezetben végezzük. A mosógép legtöbbször a fürdőszobában van, válogassuk együtt külön a szennyes ruhákat, muris lesz a kupacokon hentergés!

Tegyünk rendet a polcon, rendszerezzük a fogkeféket, krémeket, samponokat. Töltsük fel a kézmosószappanos nyomogatós flakont, tegyünk új guriga papírt a wc mellé.

Kisállatok

A kutyasétáltatás, eső után mancstakarítás, a cicák almának, a hörcsög ketrecének, a halak akváriumának, az agáma terráriumának vagy a papagáj kalitkájának takarítása mind-mind lehet gyermekfeladat. Az állatkák etetése, tiszta vízzel való ellátása felemelő teendő. Sokat adhatnak és még többet kaphatnak tőlük. Kezdetekben szülői segítséggel, majd később, akár egyedül is végezhetik.

Növények

A konyhai fűszernövényeket, az erkélyen és az ablakpárkányon sorakozó cserepeseket, és ha saját kert is van, akkor az ottani virágokat is együtt locsolhatjuk. Nagyszerű látni napról-napra, hogyan cseperednek, pont úgy, ahogy gyermekeink is egyre csak nőnek és mind rutinosabban segítenek a lakásban vagy a ház körül.

Galéria: