PRAKTIKÁK - Őszi megújulás, avagy hogyan készíts a régiből újat

Eljött az évnek azon szakasza, amikor mindenki próbál kicsit megújulni. Kezdődik az iskola, a munkahelyek ismét megtelnek, véget érnek a hosszas szabadságok. A gyerekek sokszor úgy állnak az iskolakezdéshez, mint az új évhez, legyen szó akár egy új hobbi kereséséről vagy a ruhatár felfrissítéséről. Ehhez persze többségünk első gondolata lehet, hogy irány a boltokba, itt az ideje megvenni a gyerek számára oly kedvelt legújabb rajzfilmfigurás hátizsákot, ruhaneműt és más kelléket. Ám bizonyára ismerjük az érzést, amikor a vásárlás során aligha tudunk közös nevezőre jutni, mert például a kigondolt árkategóriában semmit sem találunk, ami mindkettőnk ízléséhez és elképzeléseihez passzolna. Így egy hosszú és végeláthatatlan keresgélés után leverten és üres kézzel távozunk az üzletből. Kérdéses azonban, miért is ne lehetne a jól bevált, otthoni darabokat egy kis kreativitással felfrissíteni? Alább összeszedtünk néhány tippet azok számára, akik a felesleges vásárlást elkerülnék, egyben szeretnék megújítani gyerekük és saját ruhatárukat.  

Elszakadt, kilyukadt, kikopott? Ezt varrd rá!

Szinte mindannyiunk szekrényében megtalálhatók azok a kihasználatlan a ruhadarabok, amelyek kilyukadtak vagy egy rossz mozdulat során kiszakadtak, de otthonra, kirándulásra vagy kertészkedéshez még tökéletesek, sőt utcára is hordhatók még. Ahhoz, hogy újra használhatók, sőt divatosak legyenek ezek a ruhadarabok nincs másra szükség, mint egy varrókészletre, esetleg felvarrókra, gyerekek számára rajzfilmfigurás vagy színes, mintás anyagokra.

Az eddig mindig felhajtott farmer szárát levágva és kirojtozva, a kiszakadt térdekre pedig egy színes anyagot varrva egy új, vagány ruhadarabot készíthetünk gyermekünk számára, aki a hűvösebb napokon egy hosszúszárú, színes zoknival tudja ezt kombinálni, így lesz divatos és egyedi. A kikopott könyökű pulóverre szintén lehet varrni egy-egy felvarrót, csillagot, szívecskét, virágokat vagy, hogy igazán őszies legyen, falevelet. Ha van egy pulóver, ami már kicsit rövid, de még nem szűk, illetve van egy kinőtt kockás ing, akkor kombinálhatjuk ezt a kettőt. A pulóver aljára egy tetszőleges méretű csíkot tehetünk az ingből, a nyakához mehet az inggallér,  a könyökökre egy-egy folt „könyökvédő” és kész is az új felső.  A hidegebb napokra, amikor már elkél egy vastag pulóver és a sál, a kinőtt, elhasznált kötött pulóverből lehet sálat készíteni, így nem kerül feleslegesen a kukába egyetlen praktikus, kedvelt darab sem. Azzal pedig, ha megtanítjuk varrni gyermekünket, nem csupán fejlesztjük a kézügyességét vagy a képzelőerejét, hanem a későbbiekben saját maga önállóan is át tudja alakítani, és ezáltal megújítani ruhatárát.

Irány a padlás

Manapság egy újabb trend hódít a fiatalok körében: reneszánszukat élik a vintage darabok, melyek lelőhelye felmenőink padlása vagy porosodó ruhásszekrénye. A kincskeresés alkalmából sokszor gyerekünk számára költséghatékonyan értékesebb holmikra bukkanhatunk a bolti verziónál. Ami pedig a megtalált ruhaneműket illeti, legyünk kreatívak, akár a már korábban említett ötletekből is meríthetünk és egyben környezettudatosságra is nevelhetjük őket.  Ugyanez fiatalabb korban még nem annyira egyértelmű, viszont hamar beépülhet és természetessé válhat a gyerek számára.