PRAKTIKÁK - Őszi nagytakarítás varázsütésre, mehetünk is a hétvégi túrára!

 

Az őszi szezonra sok szempontból tekinthetünk az „újrakezdések” időszakaként – nem csak az iskolapad kötelezettségei, és a munkahelyi évadindítók miatt, de otthonunk is átalakul. Az udvar kövein elterülő rozsdaszínű falevelek egyre gyűlnek, az ablakon és függönyökön lévő szennyeződések már jól láthatóak, hasonlóan a konyhai felületek és berendezések zsírfoltjaihoz. Ezek mind- őszi nagytakarításért kiáltanak. A többnapos házi munka helyett, persze, mindenki ki szeretné használni a hétvégi szép időt a szabadban. A Mizse segít, hogy ne kelljen választanunk az otthoni tisztaság és a hétvégi tervek között: minden csupán egy-két apró praktikán és a gondos előkészítésen múlik. Íme néhány ezek közül:

Az őszi nagytakarítás során sokszor olyan házimunkát kell végeznünk, amiben kevésbé vagyunk rutinosak, hiszen csak évente néhány alkalommal kerül rá sor. Emiatt is az első lépésünk az legyen, hogy átgondoljuk, mi mindent kell tennünk ősszel, és találjuk ki azokat a folyamatokat, amelyek elősegítik a hatékony munkavégzést! A takarítást, rendrakást, szemétlerakást például összehangolhatjuk az egyes felületek és helyiségek száradási/oldási idejével.

A tisztítás előkészületeinél fontos, hogy legyen minden kéznél. Ahol például kárpit van, helyezzük a közelébe a tisztításához szükséges eszközöket, így a takarítási procedúra folyamatos lehet és mi is könnyebben átlátjuk az egyes állomásokat! Amennyiben nincs kéznél tisztítószer, keverjünk ki egy kis ecetet szódabikarbónával, így a különböző helyszínekre nem szükséges az adott felületre ajánlott tisztítószerekkel foglalkoznunk, elég csak a kezünkben vinni a kikevert folyadékot. 

A nyílászárók takarításánál semmiképp se a tisztítószerekkel kezdjük, hiszen a felgyülemlett por a nedvesség hatására sötét koszfoltot hagy maga után. Vegyünk elő egy konyharuhát vagy papírtörlőt és szárazon portalanítsuk ezeket a felületeket, ezt követően használjunk csak vizet és tisztítószert! Amennyiben nem szeretnénk létrával a hónaljunk alatt elvégezni az ablakok és ajtók megtisztítását, használjunk ablaktörlő lapátot, hasonlóan a portalanításnál, ma már teleszkópos portörlők széles választéka közül válogathatunk.

 

Emellett számos egyéb praktikát olvashatsz a Mizse Kisokosban, amivel a nagytakarítás folyamata meggyorsítható, így több idő maradhat hétvégén a családi programokra.