TIPP - 5 ötlet, ami segíthet rászokni a vízfogyasztásra

 

Már a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, mégis sokan vannak, akik még mindig nem tudatosak ezen a téren. Egy tavalyi évi felmérés kimutatta, hogy a magyarok fele nem tudja, nem számolja, hogy mennyi vizet fogyaszt naponta, sőt, a megkérdezettek 6%-a azt mondta, hogy egyáltalán nem is iszik vizet.

Emellett szintén figyelemre méltó adat, hogy a felmérésben résztvevő szülők mindössze ⅔-a fordít figyelmet a gyerekeik folyadékbevitelére - és ők is csak a gyermek 18 éves koráig. Nos, ezek alapján talán kijelenthető, hogy van még hova fejlődnünk, és ennek a cikknek éppen az a célja, hogy segítsen ötletekkel hozzájárulni a változtatáshoz. Ha te is úgy gondolod, hogy lenne mit javítani a vízivási szokásaidon, de nem tudod, hogyan vágj bele, akkor az alábbi tippek neked szólnak.

Állíts be emlékeztetőt!

Talán kijelenthetjük, hogy okostelefonja manapság már mindenkinek van, sőt, egyre többen használnak okosórát is. Ezek a készülékek képesek arra, hogy emlékeztessenek minket akár a napi kijelölt mozgásmennyiségre, akár a napi kijelölt folyadékmennyiségre. Sokan azt vallják, hogy könnyen belemélyülnek a teendőikbe, ami miatt elfeledkeznek a vízfogyasztásról. Erre tökéletes megoldás, ha beállítunk egy emlékeztetőt, ami óránként felszólít/figyelmeztet minket egy pohár víz elfogyasztására.

Tedd élvezetesebbé a vizet!

Egyre több ízesített vizet lehet már kapni, ám ha igazán egészséges megoldásra vágyunk, akkor a legjobb, ha magunknak ízesítjük. Ez egyébként gyermekek esetében is jó megoldás, akik gyakran azért mellőzik a vizet, mert "uncsinak" találják. Ám ha megbolondítjuk valamilyen cukormentes szörppel, vagy limonádét készítünk belőle, máris egy izgalmasabb ital lesz a poharunkban.

Felnőttek körében népszerű az is, hogy reggelente felszeletelnek egy citromot vagy fél kígyóuborkát, a szeleteket a kulacsukba helyezik, és azt töltik meg szénsavas vízzel. Ezt tovább lehet fokozni mentalevéllel, bazsalikommal, de tehetünk bele piros gyümölcsöket is, idénynek megfelelően.

Víz nélkül hamarabb öregszik a bőröd!

Sok nő fél az öregedéstől és a ráncoktól. Hajlandók nagyobb összegeket is elkölteni annak érdekében, hogy a megfelelő krémet vagy étrendkiegészítőt megvásárolják maguknak, ám arról gyakran megfeledkeznek, hogy a megfelelő folyadékbevitellel lelassul a bőr öregedési folyamata, hiszen a hidratált bőr mindig feszesebb.

Csempéssz vitamint a vizedbe!

Sokan kapszulás vitaminokat szednek, ám egy kis csellel két legyet üthetünk egy csapásra. Ha pezsgőtabletta vagy por formájában vásárolsz vitaminokat, akkor kénytelen leszel vízbe tenni őket, vagyis legalább egy pohár vízzel többet fogsz inni minden nap, mintha a kapszulás vitaminokat szednél.

Koffein után egy pohár víz!

Az is gyakori hiba, hogy a kávét, teát, energiaitalt folyadéknak tekintjük, pedig élettani szempontból egyik sem az, ugyanis azok az italok, amik nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint, elvonják a szervezetből a vizet.

A koffein növeli az adrenalin szintet (is), amelynek következménye, hogy a szívműködésünk aktívabb lesz, emiatt érezzük a plusz energiát. A koffein másik elkerülhetetlen hatása az ADH hormonnal van összefüggésben, amelynek feladata, hogy szabályozza a szervezetünk vízvisszatartási arányát a vesében. Ezt úgy éri el, hogy szükség esetén engedi a vesében lévő folyadékot távozni a testünkből (vizelet formájában), máskor pedig megakadályozza azt. A koffein csökkenti e hormon termelődését, vagyis csökken a vesében a vízvisszatartási mechanizmus, ezért pisilünk többet kávézás után. Emiatt tehát szükséges a vízpótlás, vagyis érdemes bevezetni azt a szabályt, hogy minden kávé/energiaital után megiszunk egy pohár vizet is.