TIPPEK az egészségért - mennyi a megfelelő folyadék?

Tudtad, hogy a nőknek, a férfiaknak és a gyerekeknek is különböző mennyiségű folyadékbevitel ajánlott ahhoz, hogy testük egészségesen és hatékonyan tudjon működni? És azt, hogy a folyadékpótlás a hűvösebb időszakokban is épp oly fontos, mint nyáron? Mutatunk néhány tippet, hogy jobban oda tudj figyelni a megfelelő folyadékbevitelre.

1: Megfelelő mennyiségű vizet akarok inni: tudjuk mennyi az annyi?

Elterjedt mondás az, hogy épp annyit igyunk, hogy ne érezzünk szomjúságérzetet. Ám a hiedelemmel ellentétben ez egyáltalán nem javasolt. Tudtad, hogy nőként átlagosan 2 liter tiszta vízzel kellene táplálnod tested naponta? És azt, hogy férfiként ennél többre, átlagosan 2.5 literre lenne szükséged? Érdekesség, hogy a gyerekeknek arányaiban véve több folyadékra van szükségük, mint egy felnőttnek. Folyadékigényünk számos tényezőtől függ, de ha nyomon követed mennyit iszol és az ajánlottnak megfelelő mennyiségbe ez beleesik, akkor te már igazán tudatosan táplálod tested.

2: Szeretném, hogy szervezetem hatékonyan működjön: tudtad, hogy a tiszta víz ezt elősegíti?

Számos olyan folyamat megy végbe testünkben, aminek lebonyolításához tiszta vízre van szükségünk. A folyadék kiemelten fontos a vesék optimális működésének elősegítésében és a méregtelenítéshez is hozzájárul. A megfelelő folyadékfogyasztás a betegségek leküzdésében is sokat segít, hígítja a nyákot ezzel elősegítve a testünkből távozást. Dehidratált állapotban nő a szénhidrát utáni sóvárgás, így, ha elegendő folyadékkal tápláljuk önmagunkat, akkor diétánk is sikeresebb lehet, nem mellesleg a víz kimossa a felesleges sókat, salakanyagokat és támogatja az emésztést is.

3: Innék egy kávét: vajon emiatt több vizet is kell innom?

Ugye milyen jó érzés amikor reggel felébredsz és az első utad egy bögre gőzölgő forró kávéhoz vezet? Vagy inkább hidegen iszod, esetleg jégkockával? Nos, a folyadékpótlás szempontjából a hőmérséklet teljesen mindegy, de az nem, hogy mennyivel több vizet kell bevinned emiatt! 1 mg koffein 1,17 ml folyadékveszteséggel jár. Egy presszó kávéban átlagosan 100 mg koffein van, így, ha napi 2 csésze presszót iszol, akkor javasolt a napi folyadékbeviteleden túl átlagosan 110-120 ml plusz folyadékot is biztosítani a szervezet számára. Ez történhet plusz víz elfogyasztásával, de ha tejjel isszuk a kávét, akkor nem feltétlenül negatív a folyadékbeviteli mérleg. Aki viszont ennél több kávét vagy önmagában feketén fogyasztja, annak nagy hangsúlyt kell fektetnie a vízivásra.