Fordított Adventi Kalendáriumot készítettünk a Mizsénél

Miután először olvastam a FORDÍTOTT ADVENTI NAPTÁRRÓL, napokig nem ment ki a fejemből. A megvalósításán morfondíroztam. Rohanó világunk még nagyobb sebességre kapcsol decemberben, s hogy ez a rövidebb nappaloknak köszönhető, vagy csak a több teendőnek, nem tudom. Végül arra az elhatározásra jutottam, történjék bármi, kipróbálom. Elvégre a példamutatás a legfontosabb, és itt a Mizsénél sokat beszélünk a családok lehetőségeiről, a segítségnyújtásról, az értékekről, és ez egy pontosan olyan kis apró jó tett, ami a hétköznapokba bele kell, hogy férjen.

No, de ki legyen a megajándékozott? Hogyan találunk rá? Kinek lehet szüksége a segítségünkre?

Már régen őszbe csavarodott a nyár feje, sárga és barna levelek között tapostunk, néhányat fel is szedtünk már, hogy hazavigyük, zsírkrétával körbe rajzoljuk, így színesítve meg a végtelenül hosszú őszi estéket. A szomszéd néni éppen a kertben sepregetett. Mi – az óvodás lányommal, hangosan ráköszöntünk, rámosolyogtunk.

"Ő ezt bátorításnak vette, visszaköszönt és elkezdett mesélni"

Egyedül lakik a négylakásos házban. Kettő lakás tulajdonosa idősek otthonába került, egy lakás felújítás alatt van, oda legalább fiatalok költöznek, talán már karácsonyra. Ezt vágyakozva jegyezte meg. Férje már nem él, fia pedig, nos az 52 éves fia egy hónapja hunyt el. Nagy teher került a vállunkra, akkor el is határoztam, még többet köszönünk, még többet beszélgetünk vele. És a Fordított Adventi naptárt pedig, ő kapja majd.

Nyomban nekiláttunk a megvalósításnak, lányom előhozta egyik babájának a dobozát, abba kezdtük gyűjteni az apróságokat. Egyik nap csokoládéval, másik nap sütőporral gazdagodott a csomag, de került bele karácsonyi csengettyű és ünnepi szalvéta is. Néha elidőzünk a gondolatnál, milyen nehéz lehet egyedül élni, főleg a hosszú hideg téli estéken. Számos témát kínál, amit apránként megbeszélünk, így gazdagítva kicsi lányom világnézetét jóról, rosszról, lehetőségekről, világról, sorsról, életről, halálról, és arról, hogy meglássuk: milyen jó sorunk van, így együtt, szeretetben, békességben. 

Mizse csapat egyik anyukájának tollából