TIPPEK az egészségért – jelek, hogy nem iszol eleget

Tudtad, hogy tested jelzi, ha nem megfelelő mennyiségű folyadékot viszel be a nap folyamán? Azonnali tüneteket is észre vehetsz magadon, de hosszú távú jelei is vannak, ha nem táplálod elegendő folyadékkal szervezeted. Mutatunk néhány dolgot, amit a tiszta víz hiánya okoz, és adunk pár tippet, hogyan tehetsz ellenük.

1: Száraz, mint a sivatag: ne várd meg, míg ezt érzed!

A szomjúságot jelző tünetek közül a legszembetűnőbb a szájszárazság. Amikor ezt észleljük magunkon, egyből arra gondolunk, na most pótolnunk kell a folyadékveszteséget! Tudtad azonban, hogy nem elég akkor innunk, amikor már szomjasok vagyunk? A szomjúságérzet a folyadékhiány utolsó jelzése, amit testünk rövidtávon kínál nekünk. Ezt sosem szabad megvárnunk, hiszen szervezetünk a kiszáradó szájon kívül sok más jellel is üzen nekünk! Ilyen például a szemek szárazsága, vagy az ingerlékenység. Amikor ilyen jeleket tapasztalsz magadon, igyál meg 2-3dl tiszta vizet, és figyeld a varázslatot!

2: Fáj, de vajon mitől: vízzel enyhíthető panaszok sora

Érezted már azt, hogy nehezen tudsz koncentrálni, fáj a fejed napközben, esetleg feltűnt, hogy nem működik tökéletesen a rövidtávú memóriád? Ez mind a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel oka lehet! A nőknek és a férfiaknak nem ugyanaz a folyadékigénye, az átlagtól pedig a gyerekeké is eltér. Fontos, hogy nyomon kövesd, Te mennyit iszol egy nap és ne várd meg, hogy a tünetek jelentkezzenek rajtad. Ha pedig megtörtént a baj, próbáld ki, hogy iszol egy kis vizet, hidd el, a kedved is jobb lesz tőle.

3: Szomjas a gyerekem: tudjuk mennyit kéne a kicsiknek innia?

Tudtad, hogy a gyermekeknek arányaiban több folyadékra van szüksége, mint a felnőtteknek? A kicsiknél nehezebb észrevenni a kiszáradás első jeleit, de nem lehetetlen. A legkönnyebben észrevehető tünet a sápadtság lehet, de viselkedésükben is észrevehetsz erre utaló jeleket. A folyadékhiány esetében romlik a koncentrációs készség, több a hibázási lehetőség és nem tudnak hatékonyan teljesíteni az iskolában sem. Próbáld meg nyomon követni gyermeked folyadékbevitelének mennyiségét, hogy már kicsi korban is tudja, mennyire fontos tiszta vízzel táplálni szervezetünk.