Zöld üzenetek 2.0

2024 júliusában lép életbe az az EU rendelet, amely a környezetet hivatott védeni.

Új pet visszaváltó rendszer

Az idén bevezetésre kerülő új visszaváltó rendszer ennek a jogszabálynak a része, kimondja, hogy minden visszaváltó jelöléssel ellátott pet palack visszaváltható kell legyen a REpontokon, ahol 50 forint jár az ép címkével, épen visszavitt palackokért. Cél, hogy minél több műanyagpalack (üveg és fém italos doboz) kerüljön vissza a pontokra, és ezáltal a körforgásba. A tervek szerint 2029-re a pet palack visszagyűjtési aránya 90% lesz.

Rögzített kupak

További előírás a kupak palackhoz történő rögzítése, így nem szóródik szét a természetben, ezzel hozzájárul a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához.

Zöld üzenetek 2.0 a palackok címkéin

A Mizse címkéket mindig fontos figyelem felhívó eszköznek tekintettük. Most sincs ez másképp. Az új rendszer megértését újabb zöld  üzeneteinkkel segítjük.

Korábban tisztán, üresen, laposra taposva kellett a sárga kukába elhelyezni a pet palackokat. Ezzel szemben most azt kérjük, a palackokat vigyétek vissza, az automata csak ép címkével ellátott, ép palackokat tud beolvasni és visszavenni. Ezért ne taposd őket laposra!

Üzeneteink ezért a következők: Válts vissza! Ne taposs laposra! Ép címkével gyűjts!